U kan hier terecht voor alle type huidaandoeningen.
Zoals u weet behelst dermatologie een groot aantal afwijkingen. Het gaat van goedaardige en kwaadaardige huidgezwellen tot alle soorten van huidziekten.
Huidziekten en geslachtsziekten
Er bestaat een ruime variatie aan huidaandoeningen, hierbij een kleine opsomming van de meest voorkomende problemen:
- Eczeem: er bestaan verschillende soorten eczeem zoals atopisch eczeem, irritatief eczeem, uitdrogingseczeem, allergisch eczeem etc. Deze zijn niet allemaal te verklaren door een allergie.
- Psoriasis: een veelvoorkomende, vaak storende aandoening waarvan verschillende vormen bestaan. De behandelingsopties zijn uitgebreid; van lokale therapie tot PUVA/UVB behandelingen of systemische therapie. Afhankelijk van de vorm en uitgebreidheid wordt in overleg met de arts de verschillende behandelingsopties besproken.
- Acne vulgaris: niet alleen in de puberteit, maar ook op latere leeftijd een probleem dat cosmetisch storend kan zijn.
- Couperose/rosacea: van roodheid tot ontstekingen en uitgezette bloedvaten in het gelaat. Meestal voorkomend tussen de leeftijd van 30-50 jaar. Uitlokkende factoren zijn oa. zonlicht, warmte, alcohol etc. Hiervoor zijn verschillende behandelingsopties dmv lokale systemische therapie of in sommige gevallen laserbehandeling mogelijk.
- Zonneschade of aktinische keratosen: door chronische zonblootstelling bij voornamelijk blekere huidtypes kan zonneschade ontstaan. Deze zijn meestal te herkennen als korstjes op zonblootgestelde gebieden en worden best behandeld aangezien ze een voorloper van een vorm van huidkanker (spinocellulair carcinoom) zijn.
- Moedervlekken: sommige mensen hebben weinig moedervlekken, anderen hebben er veel. In beide gevallen wordt een huidnazicht aangeraden. Risicofactoren voor het ontwikkelen van huidkanker zijn onder andere een bleek huidtype, veel zonblootstelling, zonnebrand als kind, familiale voorgeschiedenis van huidkanker,...
- Wratten: voornamelijk bij kinderen, maar ook bij volwassenen vormen deze een vervelend en hardnekkig probleem. Wratten worden veroorzaakt door een virus en de ene persoon is er gevoeliger aan dan de andere. Om uitbreiding te voorkomen, worden deze best behandeld. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig. De behandeling kan gebeuren dmv stikstof (bevriezen), of andere lokale producten. Combinatie met thuisbehandeling wordt vaak aangeraden.
- Huidtumoren: we kunnen 3 grote groepen van huidtumoren onderscheiden (daarbuiten zijn er nog andere zeldzamere soorten):
-
- Basocellulair carcinoom : dit is de meest voorkomende en lokale huidtumor en komt voornamelijk voor op zonblootgestelde gebieden. Vaak te herkennen als een niet-genezend wondje.
- Spinocellulair carcinoom: deze huidtumor komt op zonblootgestelde gebieden voor, veroorzaakt door chronische zonblootstelling. Meestal zichtbaar als een (snel)groeiend bolletje.
- Melanoom: deze huidtumor komt voort van een ontaarde moedervlek en kan uitzaaiingen veroorzaken. Sommige melanomen kunnen nog in een voorstadium ontdekt worden. Daarom is het belangrijk om regelmatig een huidnazicht uit te laten voeren.
- Voorlopers van sommige types huidtumoren worden behandeld met cryotherapie (bevriezen) of lokale chemozalf. Tumoren zelf worden meestal onder lokale verdoving verwijderd (insnede en hechting).
- Systeemziekten: dit zijn uiteenlopende aandoeningen die behoudens de huid mogelijks ook inwendige organen aantasten zoals sjögren, lupus, dermatomyositis, ...
- Geslachtsziekten of SOA's: hieronder behoort onder andere chlamydia, gonorroe, syfilis; maar ook genitale wratten en herpes infecties.
Haar- en nagelpathologie
Binnen de haarziekten zijn er aandoeningen die tijdelijke kaalheid kunnen geven of permanente uitval veroorzaken.
Haarziekten met tijdelijke uitval zijn oa. telogeen effluvium (plots forse algemene haaruitval) en alopecia areata (kale ronde zones).
Onder de haarziekten met permanente uitval behoren alopecia androgenetica (hormoongevoelige haaruitval volgens een specifiek patroon) en inflammatoire aandoeningen zoals lichen planopilaris.
Tevens kunnen aandoeningen zoals psoriasis en eczeem ook op de hoofdhuid klachten geven.
Schimmelnagels zijn een vaak voorkomend probleem, voornamelijk aan de tenen. De nagels zijn verdikt en hebben een gele verkleuring. Bij onduidelijkheid kan een kweek afgenomen worden.
Ingegroeide teennagels kunnen functionele last geven. Indien lokale behandelingen onvoldoende verlichting geeft van de pijn, kan chirugisch een stuk nagel weggenomen worden onder lokale verdoving. Dit gebeurt in de praktijk zelf.
Ook verschillende huidaandoeningen kunnen hun weerslag hebben op de nagels en specifieke nagelafwijkingen geven.
Allergieën
Wij sporen tevens allerhande allergieën op.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen inhalatie-allergenen en contactallergenen.
Inhalatie-allergenen worden veroorzaakt door stoffen die uw luchtwegen irriteren. Vb. aan huisdieren, huisstofmijt, stuifmeel, voeding of geneesmiddelen, bijen- of wespensteken.
Contactallergenen worden veroorzaakt door regelmatig contact met een product. Vb. contact met metalen, rubber, onderhoudsproducten…
Inhalatie-allergiën worden bepaald door middel van priktesten of bloedname.
De contactallergie wordt bepaald door plaktesten op de rug.
Bij deze laatste moet men 3 maal in één week terugkomen. In het begin van de week om de testen te plaatsen, na 48u voor een tussentijds aflezing en na 72u om het eindresultaat te beoordelen en voor de bespreking van deze resultaten.
Als er een allergie wordt vastgesteld, krijgt u een passend advies en indien nodig een aangepaste behandeling mee.