Technische onderzoeken

Technische onderzoeken

Vooreerst zal uw arts u een aantal vragen stellen in verband met uw klachten en eventueel eerdere behandelingen. Daarnaast is het belangrijk om ondermeer eerdere ziekten en operaties, medicijnengebruik en allergieën te vermelden. Daarna zal de arts uw benen nauwkeurig bekijken en onderzoeken. Omdat niet alle spataders met het blote oog zichtbaar zijn, is aanvullend onderzoek vaak noodzakelijk om de meest geschikte behandeling te bepalen.


Doorgaans is dat een ultrageluidonderzoek (Doppler) al dan niet in combinatie met een echografie, het zogenaamde Duplex-onderzoek. Hierdoor krijgt de arts een indruk over de doorgankelijkheid van de bloedvaten, de stroomrichting van het bloed en de functie van de kleppen. Het onderzoek is pijnloos, niet schadelijk (geen stralen) en duurt ongeveer een tiental minuten.


Soms is het aangewezen een flebografie uit te voeren. Dit gebeurt door een radioloog. Hierbij wordt een kleurstof (contrast) ingespoten in de aders, zodat deze zichtbaar worden op röntgenopnamen. Indien u allergisch bent voor bepaalde stoffen of indien u zwanger bent, dient u dit vooraf te melden. Het inspuiten van de contrastvloeistof kan gevoelig zijn. Het onderzoek duurt ongeveer een dertigtal minuten.


Vorige pagina

Copyright © 2020 huidenvaatcentrum.be