Welke onderzoeken?

 

Waar stroomt het bloed naartoe na het behandelen van spataders?

Zoals vermeld stroomt het grootste deel van het bloed (+/- 90%) via de diep gelegen aders terug naar het hart. Wanneer de oppervlakkige aders ziek zijn en spataders worden, gaat hun functie verloren. Indien ze worden verwijderd zal 'hun' bloed - dus slechts +/-10 % - een andere, nieuwe weg zoeken. Om dit proces te bevorderen dient u na de ingreep steunkousen te dragen.

Wat als ik later een hartoperatie moet ondergaan? Heb ik dan mijn aders niet nodig voor het maken van overbruggingen?

Het is inderdaad zo dat de oppervlakkige aders in het been vaak gebruikt worden voor het maken van overbruggingen ter hoogte van het hart. Hiervoor moeten deze wel van goede kwaliteit zijn. Spataders zijn echter zieke aders en aldus niet bruikbaar voor overbruggingen.

Worden de behandelingen terugbetaald door het ziekenfonds?

De behandelingen worden in principe gedeeltelijk of volledig terugbetaald door het ziekenfonds. Voor verdere informatie kan u zich best wenden tot uw ziekenfonds.

Is er een leeftijdsgrens aan spataderbehandeling?

Neen, iedereen kan in principe in aanmerking komen voor verdere behandeling.

Komen de spataders terug na de behandeling?

Uiteraard is een goed uitgevoerde behandeling primordiaal. Niettegenstaande kunnen spataders - soms vrij snel, soms pas na verschillende jaren - terugkomen. Een regelmatige controle is daarom aan te bevelen.

Tijdens welke periodes worden spataders best niet meer behandeld?

Zon en warmte dienen vermeden te worden na de behandeling. Daarom wordt u best niet behandeld tijdens de warme zomermaanden.

Wanneer kan ik weer zonnebaden of onder de zonnebank?

Zonlicht is schadelijk voor spataders en kan pigmentatie (bruine verkleuring) veroorzaken. Hierom moeten zonnebaden en zonnebank vermeden worden tot 6 weken na de laatste sclerotherapiebehandeling. Tevens worden operatielittekens gedurende het eerste jaar best niet blootgesteld aan de zon om een optimale heling te bevorderen.